About Association

Асоциацията на тъканните банки за умбиликална кръв в България бе създадена в края на 2017 година от представители на няколко от най-отдавна опериращите биобанки от този тип у нас. Днес, у нас функционират около 10 частни (фамилни) банки за стволови клетки, съхраняващи над 20 000 единици умбиликална кръв, взети при раждането на български деца.

information2

Информация

АТБУКБ обединява онези биобанки, които се ангажират да извършват дейността по банкирането на умбиликална кръв, спазвайки най-високите биомедицински и етични стандарти.

flag2

Мисия и цели

Нашата мисия е, да направим стволово-клетъчната трансплантация и съвременните «клетъчни» терапии по-достъпни за българските пациенти.

network2

Управителен съвет

Управителният съвет на Асоциацията на Тъканните банки за умбиликална кръв в България (АТБУКБ) е избран на Учредителното събрание от 21.11.2017 г.

Членове на асоциацията

Stem cells

Известно е, че почти всички тъкани в човешкия организъм съдържат ограничено количество примитивни, незрели клетки („прогенитори“). Най-незрелите, сред прогениторните клетки наричаме „стволови“.

Тези клетки притежават едновременно две съществени свойства, отличаващи ги от зрелите клетки в организма:

  • те могат да се размножават интензивно (да пролиферират) и
  • запазвайки жизнеността си, могат да се диференцират (т.е. да се „специализират“) в различни видове зрели и специфични за дадена тъкан клетки (напр. в клетки на кръвта, в хрущялни клетки, в мускулни клетки).

Така се осигурява едно непрестанно самообновяване на тъканите, без което организмът би загинал.

News

Contacts

Използвайте стандартните начини за връзка с нас или използвайте формата по-долу.

address2

Sofia, Bulgaria

email2

association@stvolovikletki.bg

telephone3

0888 xxx 888